تاریخ ایران
Wiki Article
کوروش بزرگ دارای دو هدف مهم بود: در باختر تصرف آسیای صغیر و ساحل دریای مدیترانه و همه جادههای بزرگی که از ایران میگذشتند و به بندرهای آن میرسیدند و از سوی خاور، تأمین امنیت.
دیوان اشراف که بازرسی امور دیوانی بر عهدهی آن بود و در ولایتهای دیگر نایبانی از این دیوان حضور داشتند؛
در دورهی سامانیان، بخارا یکی از مراکز مهم اسلامی شد و امیران سامانی برای رونق و آبادانی آن کوشیدند و شاعران و هنرمندان بسیاری در آن دیار گرد آمدند.
«ایلکخانیان» گروهی از مردم بودند که در نهایت به قلمروی سامانیها حمله کردند و پیروز شدند. ایلکخانیان بیش از دو قرن در فرارود حکمرانی کردند. نکتهی جالب این است که زبان آنها در سمرقند و بخارا فارسی بود. آنها همچنین به زبان فارسی نامهنگاری میکردند.
او ماوراءالنهر، خراسان، طبرستان و ری را نیز تحت سلطهی خود درآورده بود.
علاوه بر این، آخرین امیران سامانی بسیار جوان بودند و برای حکومتکردن کارایی لازم را نداشتند. سایر امیران و دیگر افراد نیز برای قدرت قد علم کرده بودند.
۱۰ مهر روز جشن مهرگان؛ دلیل نامگذاری این روز و پیامک تبریک
داریوش سوم معروف به کدمان، همان کسی است که در دوره او سلسله هخامنشی به پایان رسید. در دوره او، اسکندر مقدونی به تخت سلطنت مقدونیه تکیه زد.
با ناتوانی دولت ایلام، نفوذ خاندان پارس به خوزستان و بخشهای مرکزی فلات ایران گسترش یافت.
استوانه کوروش، پاسارگاد، تخت جمشید، نقش رستم و کتیبه بیستون از مهمترین آثار برجای مانده از هخامنشیان هستند.
داریوش پیکهایی در سراسر امپراتوری ایجاد کرد که اخبار را از هر گوشه ای جمع میکردند و سریعالسیر آنا را به مرکز امپراتوری میرساندند. این پیکها در ارسال خبرهای محرمانه بسیار رازدار و محرمانه اقدام میکردند.
خلاصه حکومت، اتفاقات مهم و آثار باقیمانده - کجارو
خاندان سامانی در ابتدا چند حکومت محلی کوچک در فرارود را اداره میکردند. بعدها این مطالعه از رفرنس دودمان، خراسان، ری، گرگان، طبرستان و سیستان را نیز تحت فرمان خود درآورد.
مجموعه تخت جمشید، از بناهای دوره پادشاهی داریوش بزرگ است. اصل بنای تخت جمشید را کوروش ساخت؛ اما چون داریوش یکم کاخهای زیادی را به آن اضافه کرد و آن را تبدیل به یک مجموعه بزرگ کرد، به نام او ثبت شده است. ساختمان بنای تخت جمشید در سال ۵۱۸ پیش از میلاد به دستور داریوش هخامنشی ساخته شد.